در واقع قرارداد کار یک برگه مکتوب از توافق طرفین (کارفرما و کارگر) در مورد شیوه اجرای کار و پرداخت حقوق و دستمزد است، که به امضای طرفین رسیده است.

تمام قراردادهای کاری دو طرف دارند. یک طرف این قرارداد کارفرما و طرف دیگر انجام دهنده کار قرار دارد. در قراردادهای کاری، سمت کارفرما می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد، اما در طرف انجام دهنده کار که یک کارگر یا کارمند است حتما یک شخص حقیقی یعنی انسان قرار دارد. قرارداد کار یک عقد غیر تشریفاتی محسوب می شود.

قرارداد کار مهمترین سند اعتماد و اطمینان برای طرفین در جهت به انجام رسیدن و پیشبرد کار است و کافرمایان باید توجه داشته باشند که با وجود قرارداد کاری مشخص، می شود مطمئن بود که نیروی کار با انگیزه بیشتر بر انجام وظیفه اش تمرکز می کند.

عقد قرارداد کاری کاملا به نفع دو طرف قرارداد بوده و تجربه نشان می دهد، عدم استفاده از قرارداد کاری می تواند مشکلات بسیاری را برای دو طرف یا یکی از طرفین به دنبال داشته باشد.

بنا به تعریف قانون کار ؛ قرارداد کار عبارتست از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی ، کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام می دهد.

انواع قرارداد کار از نظر مدت کار

قراردادهای کار از نظر مدت قابل دسته بندی هستند.

این دسته بندی شامل موارد زیر است:

  • قرارداد کاری موقت: بدیهی است که قرارداد موقت دارای زمان خاتمه قرارداد است و با سررسید این تاریخ زمان قرارداد به پایان می رسد.
  • قرارداد کاری غیر موقت: اما در قراردادهای غیر موقت تنها زمان شروع قرارداد ذکر می شود و پایانی برای آن مشخص نمی شود. معمولا در متن قرارداد نیز به نامحدود بودن زمان این قراردادها اشاره می شود. طبق قانون کارهایی که طبیعت آن ها ادامه دار است در صورتی که مدتی در قرارداد تعیین نشود قرارداد دائمی محسوب می شود. در این نوع قرارداد امکان فسخ یک طرفه وجود ندارد و فسخ با شرایط خاصی انجام می شود.
  • قرارداد کاری برای انجام کار معین: در این قرارداد کاری کارگر برای انجام کار معینی تعهد می کند. این قرارداد با انجام تعهد و پرداخت حق الزحمه پایان می یابد.

شرایط صحت قرارداد کار

  1. رضایت طرفین قرارداد کار
  2. اهلیت طرفین قرارداد کار
  3. مشروعیت موضوع قرارداد
  4. معین بودن موضوع قرارداد

در قرارداد کار چه مواردی لازم باید رعایت گردد ؟

  1. مشخصات کامل طرفین قرارداد کار
  2. نوع کار ،حرفه و وظیفه ای که کارگر به جهت آن استخدام می گردد .
  3. میزان حقوق و مزد کارگر
  4. مشخص نمودن ساعات کار،اضافه کاری ها و مرخصی های کارگر
  5. محل انجام کار کارگر
  6. ذکر تاریخی که قرارداد کاری در آن تاریخ منعقد می گردد.
  7. ذکر مدت قرارداد کار ،البته در صورتی که قرارداد کار موقت باشد .
  8. شرایط کار و ذکر مواردی که سبب فسخ قرارداد کار می گردد .

توافقات باطل در قرارداد های کار

  1. ساعت مازاد به ساعت قانونی کار هفتگی (44ساعت) بدون پرداخت اضافه کاری به کارگران باطل است.
  2. توافق به اینکه کارگر در طول مدت قرارداد کار حق استفاده از مرخصی استحقاقی خود را ندارد ( حتی با رضایت کارگر در قرارداد کار ) باطل است.
  3. عدم استفاده کارگران از تعطیلی هفتگی خلاف قانون و از شروط باطل قرارداد کار می باشد.
  4. پرداخت حقوق روزانه کمتر از حداقل های قانونی هر سال ( حتی با رضایت و یا درخواست کارگر به صورت کتبی ) باطل است.
  5. پرداخت حق بیمه به صورت نقدی به کارگران باطل است و جرایم سنگین تامین اجتماعی را در بر خواهد داشت.

سامانه عدل گستر یک سامانه جهت مدیریت منابع انسانی و تنظیم قرارداد های کار، فیش های حقوقی و تسویه حساب پرسنل،تهیه لیست بیمه کارکنان و تمامی امور مرتبط با پرسنل شما به صورت قانونی با قابلیت انجام محاسبات حقوق و دستمزد و گزارش گیری های متنوع می باشدبا سامانه عدل گستر می توانید در هر لحظه و هر جا امور مرتبط با پرسنل خود از جمله تنظیم قرارداد کار قانونی مورد تایید مراجع حل اختلاف اداره کار را تنظیم و مدیریت نمایید.